Wat verdient een developer?

Wil je weten wat je in de ICT kunt verdienen dan spelen meerdere factoren mee. Het gemiddelde bruto salaris van een developer, programmeur of software engineer met een HBO diploma is 2.724,- per maand (40 uur). Op WO niveau ligt dit iets hoger, namelijk een loon van 3.884,- bruto per maand (40 uur).

Wat we zien in dit functiegebied is dat de gemiddelde leeftijd van developer 29 jaar is, dit is vrij jong in vergelijking met andere functiegroepen. Daarnaast zijn er snel stappen te maken als developer. Een derde deel van alle ontwikkelaars heeft namelijk al eens een promotie gemaakt. Uit onderzoek van intermediair middels het “Intermediair Salariscompas” blijkt dat 95 procent van de developers mannelijk is. Hier kwam ook naar voren dat 40 procent hiervan tevreden is met zijn beroep an sich, maar valt er qua salaris nog wel wat winst te halen. Ruim een derde is hier ontevreden over en vindt dat ze meer zouden moeten verdienen. De arbeidsvoorwaarden verschillen ook per functie en bedrijf. Ongeveer 20 procent heeft een laptop van de zaak en 44 procent een leaseauto. Lease auto’s zitten vaak standaard in het pakket wanneer je in de detachering werkt, bij eindklanten kom je dit minder vaak tegen. Ook goed om te weten is dat de salarissen in de randstad hoger liggen dan in de rest van alle gemeentes in Nederland.

Extraatjes zoals commissie komt slechts voor bij 7 procent van de ondervraagden, winstdeling 3 procent en een eindejaar bonus. Hier liggen dus voor bedrijven veel kansen om talent aan te trekken.

Uit onze ervaring beginnen schoolverlaters met een startsalaris tussen de 2.200,- en 2.500 euro per maand. Met uitbreiding van kennis en ervaring kun je snel doorgroeien tot medior en senior en kun je tussen de 3.000 met een uitloopt tot 4.400 of zelfs hoger gaan verdienen.

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als developer?

Over het algemeen begin je nadat je je studie hebt afgerond als junior developer. Dit is afhankelijk van je studie, stage ervaring en eventuele werkervaring. Veel bedrijven bieden doorgroeimogelijkheden voor developers, je kan hierbij denken aan een stap naar medior developer en daarna na senior developer, software architect, team lead / lead developer of consultant. Het verschilt per werkgever wanneer je junior, medior of senior bent. Dit kan te maken hebben met je technische kennis en ervaring of juist op persoonlijk vlak; trek je de kar binnen het team en breng je input wat betreft technieken die gebruikt kunnen worden of wegen die volgens jou ingeslagen moeten worden. Ben je benieuwd hoe jouw eventuele groeipad er uit kan zien bij andere werkgevers bij jou in de buurt? Neem dan vrijblijvend contact op!

Wat zijn de meest gebruikte programmeertalen / programmeer platformen?

Computerprogramma’s, mobile apps, websites, games en overige software worden in verschillende talen ontwikkeld. Deze talen maken het mogelijk dat het programma draait op jouw computer of mobiele telefoon. Er zijn vandaag de dag veel verschillende programmeertalen waar je als ontwikkelaar uit kunt kiezen. Elke taal heeft zijn eigen syntaxis, oftewel eigen codes die de programmeertaal hanteert. De belangrijkste talen zijn:

Java

Java is begin jaren 90 ontwikkeld door Sun Microsystems en is afgeleid van C en C++ (zie hieronder).  Java is ontworpen om op veel verschillende platformen (zoals Unix en Windows) met zo min mogelijk aanpassingen te kunnen draaien. Java is populair bij Web applicaties en voor mobiel (met name Android). Java werkt object georiënteerd, hierbij wordt een project opgebouwd uit meerdere objecten. Dit heeft voor de programmeur het grote voordeel dat code vanaf nu in logische componenten wordt opgedeeld en veel makkelijker te hergebruiken is.

Javascript

Javascript (laat je niet verwarren door de naam, dit is niet hetzelfde als Java) is ontstaan toen Java sterk aan populariteit won, echter is Javascript een scriptingtaal. Scriptingtaal is een programmeertaal voor het schrijven van scripts. Deze scriptingtaal  leent zich goed voor het interactief maken van websites of het automatiseren van taken en wordt door bijna alle browsers ondersteund.

PHP

PHP (Hypertext Pre-Processor) is in 1994 ontworpen door IBM en is tevens  een scriptingtaal. PHP is een is vergelijkbaar met Perl, Python en Ruby (zie hieronder). PHP is geschikt voor het ontwikkelen van dynamische websites, oftewel websites die bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan een database. Denk hierbij aan gastenboeken of online forums. PHP is erg populair en wordt voor allerlei webapplicaties gebruikt.

C

C wordt gebruikt voor software waar de nadruk op snelheid en flexibiliteit ligt, minder toeters en bellen en daarom geschikt voor embedded systemen of high-performance computing. Hiertegenover staat dat de taal door programmeurs soms als erg cryptisch kan worden ervaren. De invloed van C is zo groot dat sindsdien de meeste nieuwe talen zoals C++Objective-CJavaJavaScriptC# en PHP grotendeels de syntaxis van C gebruiken. C is ontwikkeld in 1978 en is hiermee een van de oudste talen.

C++

C++ is 1986 geïntroduceerd en is een doorontwikkeling van C. C++ werkt object georiënteerd. Daarnaast is deze taal geschikt voor grafische interfaces. Zo zijn bijvoorbeeld Windows en veel grote 3D-games in deze taal geschreven. C++ wordt door programmeurs vaak gezien als een moeilijke taal, concepten zijn veel abstracter en de taal zijn op het eerste zicht niet erg duidelijk.

C#

C# (uitgesproken als ‘C-sharp’) is ontworpen door Microsoft en werd in 2001 geïntroduceerd als tegenhanger van Java. Het is dan ook niet zo verassend dat de syntaxis van C# en Java sterk op elkaar lijken. C# is samen met het .NET-framework geïntroduceerd, en wordt beschouwd als de belangrijkste taal voor dat platform. Ook dit is een object georiënteerde taal die veel wordt gebruikt voor het ontwikkelen van web applicaties.

CSS

Cascading Style Sheets (CSS) en het concept werd in 1994 voor het eerst geïntroduceerd. Door CSS is het mogelijk om de opmaak en vormgeving van de website vanuit een bestand te regelen en op een plaats vast te leggen. Dit is een belangrijke verbetering ten opzichte van HTML, deze taal kent slechts beperkte opmaakmogelijkheden.

Python

Python is een scriptingtaal die in de jaren 90 in Nederland is ontwikkeld. Python is vrije software waarvan de ontwikkeling wordt geleid door de Python Software Foundation. De taal is relatief eenvoudig aan te leren en is daarom wereldwijd zeer populair. Python ‘s flexibiliteit en leesbaarheid maken het een snelle en makkelijke tool om te implementeren in vrijwel elke situatie .

Ruby

Ruby is in 1995 uitgebracht en afgeleid van het Engelse woord voor robijn. Van Ruby en een opensource- en gratis implementatie beschikbaar. Twitter is in Ruby geschreven wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de populariteit. Programmeurs ervaren de syntax vaak als eenvoudig en is relatief makkelijk te leren. Ruby kan onder meer gebruikt worden voor het ontwerpen van servers en het creëren van webapplicaties. Andere bekende websites die gebruikmaken van Ruby-applicaties zijn bijvoorbeeld Groupon en DigiD.

Andere bekende talen zijn Shell, Matlab, swift, Go Arduino en Objective C.

Hoe ziet een goed CV er uit voor een programmeur?

Wij adviseren je CV zo simpel mogelijk te houden. Wanneer je op zoek bent naar een baan in een front-end / design functie kan je misschien wat creatiefs laten zien. In elk ander geval gaat het om jouw ervaring, opleiding en lijdt al het andere alleen maar af. Beschrijf per functie kort en bondig welke projecten je hebt gedaan en welke technieken je hebt gebruikt.

Wat is het verschil tussen junior, medior en senior?

Deze drie termen worden vaak gebruikt in vacatureteksten en hebben betrekking op de mate van ervaring die jij hebt (in een specifieke functie). Dit is ook te zien op onze website waar je kunt filteren om deze 3 verschillende niveaus. Junior houdt in dat je niet of nauwelijks ervaring hebt, oftewel een startersfunctie. Medior duidt op enkele jaren ervaring máár met ruimte om door de groeien (naar een senior niveau). Als senior ben je volledig functievolwassen en wordt je beschouwd als expert in jouw functie. Werkgevers kunnen dit overigens op verschillende manieren meten bij functies in development, de meeste meten dit op basis van technische kennis. Maar dit zou je ook kunnen meten aan of je collega’s begeleidt, de kartrekker (lead) bent of wanneer je veel jaren ervaring hebt.

Wat is het verschil tussen .NET en PHP?

.Net is een framework waarin meerdere programmeertalen mogelijk zijn. PHP is een HTML embedded programmeertaal. .Net draait alleen op Windows, PHP daarentegen draait op alle systemen. PHP is gratis en .Net kost geld voor bijvoorbeeld hardware en licensies. PHP is makkelijk te leren, .NET is dit niet.

Wat is het verschil tussen .NET en Java?

Java is ontwikkeld door Sun Microsystems en is afgeleid van C en C++. Java is platformonafhankelijk en is gratis. Een nadeel van Java is dat het alleen kan communiceren met andere Java programma’s.

Microsoft .Net Framework is ontwikkeld door Microsoft en is een programmeeromgeving voor toepassingen die kunnen draaien op Microsoft Windows besturingssystemen. Het .Net framework is gratis, echter de ontwikkelingsomgeving Microsoft Visual Studio is dat niet. Microsoft Visual Studio is een platform dat meerdere programmeertalen omvat die eenvoudig met elkaar kunnen communiceren.

Wat is het verschil tussen PHP en Java

PHP wordt over het algemeen meer gebruikt bij kleinere bedrijven met een relatief simpele website. Java wordt meer in grote bedrijven gebruikt voor complexe en grote projecten.

Welke .NET certificeringen zijn er te behalen?

Het is goed om jezelf te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door het halen van certificaten en/ of opleidingen. Deze staan goed op CV en dit kan zorgen voor een stukje onderscheidend vermogen! Er zijn veel verschillende aanbieders die uiteenlopende opleidingen en certificeringen aanbieden, enkele bekende certificeringen van Microsoft zijn:

  • Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA): Deze richt zich op het succesvol managen van systeemomgevingen die draaien op het Windows Platform. Dit certificering is bijvoorbeeld geschikt voor network administrators, network operation analysts en technical support specialists.
  • Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE): Deze richt zich o.a. op het ontwerpen en implementeren van infrastructuur voor zakelijke oplossingen. De MCSE certificering is bijvoorbeeld geschikt voor netwerk- of systeem analysts of engineers.
  • Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD): Deze certificering richt zich op het ontwikkelen van applicaties door gebruik te maken van het .Net Framework en kan interessant zijn voor developers.

 

Naast deze (inhoudelijke) certificeringen zien we ook dat onderstaande certificaten bij veel bedrijven erg populair zijn:

  • Agile: De term is afkomstig uit het Engels en staat voor behendig of lenig. Teams die agile werken knippen een groot project vaak op in kleine delen van 2 tot 4 weken. Een team dat agile werkt gaat er eigenlijk van tevoren al vanuit dat er gaandeweg steeds veranderingen op zullen treden, waarop men zo snel mogelijk in wil spelen. Er zijn verschillende methodieken die onder de agile-filosofie vallen, zoals scrum (hieronder).
  • Scrum: Een scrumteam is een multidisciplinair team dat een relatief korte tijd (vaak maximaal 4 weken) een eindproduct oplevert. De teams hebben alles in huis om in principe zelfsturend te kunnen zijn en snel te kunnen bijsturen als er ontwikkelingen zijn. Een scrumteam bestaat uit een product owner, een scrum master en een ontwikkelteam. Scrum wordt steeds vaker toegepast binnen bedrijven bij het ontwikkelen van software. Afhankelijk van jou voorkeur zijn er verschillende titels te behalen, zoals professional scrum master en professional product owner.
  • Teamleader: Als jij de ambitie hebt om jezelf te ontwikkelen tot teamleider, zijn ook hiervoor vele aanbieders van opleidingen. Deze kunnen van pas komen als jij toe bent aan een volgende stap in de carrière.
  • SQL (Structured Query Language en uitgesproken als Sequel): Dit is een standaard taal die gebruikt kan worden om relationele databases zo goed en efficiënt mogelijk aan te passen. Omdat SQL met bijna alle moderne databaseproducten wordt gebruikt kan het goed zijn om je op dit onderdeel verder te specialiseren. Het online aanbod is groot, variërend van gratis tutorials tot opleidingen.

Welke PHP certificeringen zijn er te behalen?

Het is goed om jezelf te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door het halen van certificaten en/ of opleidingen. Deze staan goed op CV en dit kan zorgen voor een stukje onderscheidend vermogen! Er zijn veel verschillende aanbieders die uiteenlopende opleidingen en certificeringen aanbieden, ook zijn deze constant in ontwikkeling.

Naast deze (inhoudelijke) certificeringen zien we ook dat onderstaande certificaten bij veel bedrijven erg populair zijn:

  • Agile: De term is afkomstig uit het Engels en staat voor behendig of lenig. Teams die agile werken knippen een groot project vaak op in kleine delen van 2 tot 4 weken. Een team dat agile werkt gaat er eigenlijk van tevoren al vanuit dat er gaandeweg steeds veranderingen op zullen treden, waarop men zo snel mogelijk in wil spelen. Er zijn verschillende methodieken die onder de agile-filosofie vallen, zoals scrum (hieronder).
  • Scrum: Een scrumteam is een multidisciplinair team dat een relatief korte tijd (vaak maximaal 4 weken) een eindproduct oplevert. De teams hebben alles in huis om in principe zelfsturend te kunnen zijn en snel te kunnen bijsturen als er ontwikkelingen zijn. Een scrumteam bestaat uit een product owner, een scrum master en een ontwikkelteam. Scrum wordt steeds vaker toegepast binnen bedrijven bij het ontwikkelen van software. Afhankelijk van jou voorkeur zijn er verschillende titels te behalen, zoals professional scrum master en professional product owner.
  • Teamleader: Als jij de ambitie hebt om jezelf te ontwikkelen tot teamleider, zijn ook hiervoor vele aanbieders van opleidingen. Deze kunnen van pas komen als jij toe bent aan een volgende stap in de carrière.
  • SQL (Structured Query Language en uitgesproken als Sequel): Dit is een standaard taal die gebruikt kan worden om relationele databases zo goed en efficiënt mogelijk aan te passen. Omdat SQL met bijna alle moderne databaseproducten wordt gebruikt kan het goed zijn om je op dit onderdeel verder te specialiseren. Het online aanbod is groot, variërend van gratis tutorials tot opleidingen.

Welke JAVA certificeringen zijn er te behalen?

Het is goed om jezelf te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door het halen van certificaten en/ of opleidingen. Deze staan goed op CV en dit kan zorgen voor een stukje onderscheidend vermogen! Er zijn veel verschillende aanbieders die uiteenlopende opleidingen en certificeringen aanbieden, ook zijn deze constant in ontwikkeling.

 

Naast deze (inhoudelijke) certificeringen zien we ook dat onderstaande certificaten bij veel bedrijven erg populair zijn:

  • Agile: De term is afkomstig uit het Engels en staat voor behendig of lenig. Teams die agile werken knippen een groot project vaak op in kleine delen van 2 tot 4 weken. Een team dat agile werkt gaat er eigenlijk van tevoren al vanuit dat er gaandeweg steeds veranderingen op zullen treden, waarop men zo snel mogelijk in wil spelen. Er zijn verschillende methodieken die onder de agile-filosofie vallen, zoals scrum (hieronder).
  • Scrum: Een scrumteam is een multidisciplinair team dat een relatief korte tijd (vaak maximaal 4 weken) een eindproduct oplevert. De teams hebben alles in huis om in principe zelfsturend te kunnen zijn en snel te kunnen bijsturen als er ontwikkelingen zijn. Een scrumteam bestaat uit een product owner, een scrum master en een ontwikkelteam. Scrum wordt steeds vaker toegepast binnen bedrijven bij het ontwikkelen van software. Afhankelijk van jou voorkeur zijn er verschillende titels te behalen, zoals professional scrum master en professional product owner.
  • Teamleader: Als jij de ambitie hebt om jezelf te ontwikkelen tot teamleider, zijn ook hiervoor vele aanbieders van opleidingen. Deze kunnen van pas komen als jij toe bent aan een volgende stap in de carrière.
  • SQL (Structured Query Language en uitgesproken als Sequel): Dit is een standaard taal die gebruikt kan worden om relationele databases zo goed en efficiënt mogelijk aan te passen. Omdat SQL met bijna alle moderne databaseproducten wordt gebruikt kan het goed zijn om je op dit onderdeel verder te specialiseren. Het online aanbod is groot, variërend van gratis tutorials tot opleidingen.

Wat kan IT-Mediair voor jou betekenen?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job of gewoon nieuwsgierig naar wat andere werkgevers je kunnen bieden gaan we graag met je in gesprek. Onze werkwijze is als volgt; we plannen een (telefonische) kennismaking in om te horen waar jouw wensen en ambities liggen. Vervolgens laten wij je vrijblijvend wat bedrijven / vacatures zien bij jou in de buurt.

Waarom IT-Mediair, ik kan toch zelf ook solliciteren?

Dat klopt! Wij bieden echter op verschillende aspecten toegevoegde waarde. Zo hebben wij vacatures in portefeuille die verder niet op de jobboards te vinden zijn. Wij zijn dagelijks bezig in de markt waar jij een nieuwe baan zoekt, op deze manier zijn we volledig op de hoogte wat er in jouw regio voor mogelijkheden liggen. Daarnaast kennen wij onze opdrachtgever en jouw eventuele nieuwe werkgever door en door. Hierdoor kunnen we je perfect voorbereiden op een kennismakingsgesprek. Wij openen deuren die voor andere dicht blijven, dit wil zeggen dat sommige klanten op jou als werknemer zitten te wachten ook al wordt dit misschien niet gecommuniceerd middels een vacature plaatsing. Wij weten wat de verschillende werkgevers kunnen bieden op gebied van persoonlijke ontwikkeling, technische ontwikkeling, salaris, voorwaarden en doorgroeimogelijkheden. Daarnaast helpen wij ook met de salarisonderhandelingen, op deze manier komen we tot het beste resultaat voor werkgever en kandidaat. Als je een huis koopt neem je een makelaar in de arm, als een voetballer een transfer maakt gebeurt dit ook onder begeleiding van een voetbalmakelaar. Zo kun jij het ook zien, voor jou is het kosteloos en je wordt geadviseerd in een belangrijke keuze in je leven. Verwacht ook niet van ons dat we jouw profiel “over de schutting gooien” bij zoveel mogelijk van onze klanten. Wij werken anders en stellen je alleen voor bij bedrijven waarvan jij denkt dat het interessante partijen zijn. Klink logisch, echter leert de praktijk dat dit niet altijd even netjes gebeurt. Er is zelfs een site met een blacklist van IT Recruiters; https://blacklist-recruiters.nl/ Deze staat (helaas) vol met klachten, het kan dus ook anders;

Neem contact op en wij laten je dit graag zien!

Kijk voor meer informatie ook bij onze aanbevelingen, hier krijg je een goed beeld van onze persoonlijke aanpak en manier van werken.